знам дека веќе е касно но дали е возможно моето куче кое има 1,5 година да научи дека не треба да оди во вц во бокс ?! 
Ako go nosish kucheto nadvor da vrshi nuzhda dovolno pati vo denot, ne bi trebalo da vrshi nuzhda vo boksot. Za pochetok kje morash da go vadish nadvor mnogu rano na sabajle, posle igranje/shetanje kje mora da se osigurash deka izvrshilo nuzhda, posle jadenje isto taka i kasno navecher pred da legnesh. Najubavo e ako go nauchish kucheto da vrshi nuzhda na komanda, toa znachi sekoe vrshenje nuzhda kje ja povtoruvash komandata so vesel ton, po nekoe vreme kucheto kje nauchi deka koga kje ja kazhesh taa komanda treba da odi po nuzhda.
Моево куче за сега знае само:седи, лежи, дај рака и врти се ..а ја сакам уште...пример скокај , стани , оди во куќичка и тн.Дали би можеле да ми дадете примери како да го научам да го прави тоа..едноставно немам идеја ://
Kako si go nauchila da gi obavuva tie komandi?
Sekoja komanda kucheto ja uchi na ist nachin. Na pochetok kje go namestish kucheto vo posakanata pozicija i kje go nagradish so hrana i so komandata koja ti e za nagrada. Na primer ako komandata za nagrada ti e zborot "bravo" i sakash da go nauchish kucheto da odi vo kukjichka so komanda "kukja", prvo kje go namamish kucheto da vleze vo kukjichkata bez koristenje na komandata "kukja", vednash chim kucheto kje vleze vo kukjichkata kje mu kazhesh "bravo", "bravo kukja", kukja, bravo kukja, i kje go nagradish so poslastica, se dur e vo kukjichkata i ja jade poslasticata kje gi povtoruvash tie zborovi, na toj nachin kucheto kje nauchi deka zborot kukja znachi toa da bide vnatre vo kukjichkata. Normalno, za bilo kakva dresura treba trpenie, ne mozhesh da ochekuvash kucheto da odi vo kukjata posle tri povtoruvanja na vezhbata.
Nikogash ne ja kazhuvaj komandata ako ne si 100% sigurna deka kucheto znae shto znachi. Mnogu lugje ja pravat taa greshka, kje mu kazhat na kucheto da sedi, ako ne sedne kje mu kazhat ushte ednash i kje go kaznat (udrat po gaz, povlechat so lanecot). So toa kucheto nauchuva deka sedi znachi sega kje me udrat ili povlechat so lanecot, a ne sedi znachi treba da go spushtam gazot na zemja.
Ako imash nekoi dopolnitelni prashanja, ili neshto ne ti e jasno, slobodno prashaj.
Pozdrav,
Kalcho