/Themes/kupimilenik/images/theme/baner.png

Автор Тема: Cezar Milan-The dog whisperer  (Прочитано 687 пати)

Отсутен Nade

• Administrator
  • Hero Member
  • Пораки: 3216
    • Погледај го Профилот
Cezar Milan-The dog whisperer
« на: 11:11, 16.04.2011 »
Сите сме го чуле и гледале Цезар Милан како работи...и тогаш повеке или помалку сме велеле секоја чест...но наидов на едно интересно видео, што може да натера да се размислува и поинаку...

http://www.youtube.com/watch?v=RFCGtatpCwI&feature=player_embedded#at=53
Labs are kids covered in fur

Отсутен McQueen

• Newbie
  • *
  • Пораки: 38
    • Погледај го Профилот
Одг: Cezar Milan-The dog whisperer
« Одговори #1 на: 12:14, 16.04.2011 »
Наде имам изгледано 4 цели сезони од "The Dog Whisperer", а исто имам и читано многу негативни работи за него по форумите на нет. Искрено, мислам дека сите тие што даваат негативно мислење и плукаат по работата на Цезар се само љубоморни луѓе кои не можат да го прават тоа што може да го прави тој.

За видеото, познатиот "kick" што го прави Цезар во скоро секој случај [епизода], го прави за да го одвлече вниманието на кучето кога е фокусирано на нешто на што не треба да биде фокусирано во моментот. Тој удар не го повредува кучето само му укажува дека тоа што го прави е погрешно и дека треба исправка.

На интернет има многу луѓе кои што имаат негативно мислење за Цезар, дека бил преварант лажго и што уште не, но не верувам дека има многу луѓе што ќе можат група од 30 кучиња да ја воспитаат така како што ја има воспитано тој.  :)

Отсутен Nade

• Administrator
  • Hero Member
    • Погледај го Профилот
« Одговори #2 на: 12:45, 16.04.2011 »
Можеби..мегутоа во неколку наврати забележав дека тој реагира малку порано, ударот треба да биде непосредно по она што ке го направи кучето...и во еден дел кај германската дога мислам дека е исечено видеото, и пишува дека Милан навистина го удрил кучето но тој дел е исечен. Точно е и за љубоморните луге, но сепак кога ке го видиш ова  ::) те тера да размислиш по малку.

Отсутен McQueen

• Newbie
  • *
    • Погледај го Профилот
« Одговори #3 на: 15:24, 16.04.2011 »
Нема да поверувам во ништо такво се додека не видам со мои очи  C:-)

Отсутен Nade

• Administrator
  • Hero Member
    • Погледај го Профилот
« Одговори #4 на: 20:21, 16.04.2011 »
Значи ова се извадоци од емисиите кои ти ги гледаш, значи не веруваш ни во неговата успешност?  ;D ;D ;D

Отсутен McQueen

• Newbie
  • *
    • Погледај го Профилот
« Одговори #5 на: 20:49, 16.04.2011 »
Па сум чул дека сите што го гледале во живо се вчудоневидени од тоа што го прави, како да е магија, а никој од тие што имаат негативно мислење не вика дека го има гледано во живо.. Сигурно и јас ќе бидам уште повеќе вчудоневиден кога ќе го видам во живо.

Отсутен Kalcho

• Newbie
  • *
  • Пораки: 28
    • Погледај го Профилот
« Одговори #6 на: 19:59, 18.04.2011 »
Oчигледно тој што го правел видеово нема поима од дресирање кучиња. На крај на видеото пишува: "Your dog is not trying to dominate you... Walking ahead of you, or taking your spot on the couch is not a move for power" што е потполно неточно. Поради споственици како него, постојат луѓе како Цезар Милан. Сите сопственици кои имале проблем со кучињата и го викнале Цезар Милан се исти, не го разбираат начинот на кои кучињата размислуваат и ги третираат како луѓе и нормално кучињата прават што сакаат. Цезар Милан троши повеќе време во дресирање на луѓето одколку на кучињата.

Не постои дресура без казна. Тоа не значи дека треба да го утепаш кучето од ќотек без причина, туку значи дека од кога кучето ќе научи што бараш од него и кога ќе ја дадеш командата кучето не ја обавува, треба да следи казна за да вметнеш "морам да го направам тоа на таа команда" (без разлика дали тоа ќе биде остро "не" или трзај со давилица, или некој друг метод на казна). Ова е особено важно ако сакаш да смениш некое однесување кое кучето го имало долго време или кое му е инстинктивно. Тие што виделе како се дресираат ловечки кучиња, особено оние кои се ретривери, кои одат да го земат пленот и да го вратат без да го џвакаат, гризат, растргнуваат, или играат со него, знаат колку е брутална дресурата да го научиш кучето да прави нешто што оди спротивно од неговиот инстинкт.

Кога сме кај ударот со нога. Цезар Милан го применува ударот со нога како казна. Креира ситуација во кое кучето би направило грешка и би го прикажало несаканото однесување и во истиот момент кога кучето ќе го започне однесувањето ја добива казната (во овој случај удар во слабината и болка). На тој начин следниот пат во истата ситуација, кучето, за да ја избегне болката ќе го избегне однесувањето кое му нанесло болка предходниот пат.
The rich man’s guardian and the poor man’s friend, the only creature faithful to the end.

Отсутен Pride MK

• Newbie
  • *
  • Пораки: 45
  • Pain is Temporary - Pride is Forever!!
    • Погледај го Профилот
    • Pride of Macedonia
« Одговори #7 на: 00:41, 19.04.2011 »
Oчигледно тој што го правел видеово нема поима од дресирање кучиња. На крај на видеото пишува: "Your dog is not trying to dominate you... Walking ahead of you, or taking your spot on the couch is not a move for power" што е потполно неточно. Поради споственици како него, постојат луѓе како Цезар Милан. Сите сопственици кои имале проблем со кучињата и го викнале Цезар Милан се исти, не го разбираат начинот на кои кучињата размислуваат и ги третираат како луѓе и нормално кучињата прават што сакаат. Цезар Милан троши повеќе време во дресирање на луѓето одколку на кучињата.

Не постои дресура без казна. Тоа не значи дека треба да го утепаш кучето од ќотек без причина, туку значи дека од кога кучето ќе научи што бараш од него и кога ќе ја дадеш командата кучето не ја обавува, треба да следи казна за да вметнеш "морам да го направам тоа на таа команда" (без разлика дали тоа ќе биде остро "не" или трзај со давилица, или некој друг метод на казна). Ова е особено важно ако сакаш да смениш некое однесување кое кучето го имало долго време или кое му е инстинктивно. Тие што виделе како се дресираат ловечки кучиња, особено оние кои се ретривери, кои одат да го земат пленот и да го вратат без да го џвакаат, гризат, растргнуваат, или играат со него, знаат колку е брутална дресурата да го научиш кучето да прави нешто што оди спротивно од неговиот инстинкт.

Кога сме кај ударот со нога. Цезар Милан го применува ударот со нога како казна. Креира ситуација во кое кучето би направило грешка и би го прикажало несаканото однесување и во истиот момент кога кучето ќе го започне однесувањето ја добива казната (во овој случај удар во слабината и болка). На тој начин следниот пат во истата ситуација, кучето, за да ја избегне болката ќе го избегне однесувањето кое му нанесло болка предходниот пат.
Bravo za napisanoto, do zapirka tocno sekoj zbor na mesto,a boga mi i naj pametnoto nesto sto sum go procital na forumov!!Sekoja ces!!
Pain is temporary,PRIDE is forever!

Отсутен dimitar.velkov

• Newbie
  • *
  • Пораки: 14
    • Погледај го Профилот
    • House of Pride
« Одговори #8 на: 20:37, 03.05.2011 »
Значи ова се извадоци од емисиите кои ти ги гледаш, значи не веруваш ни во неговата успешност?  ;D ;D ;D

Nade bas poradi isecocite i kick-ot izgleda grubo sum gi gledal primer ona so bull dogot koga go zima vo race pred toa buldogot bese pod krevetoto i apsolutno nisto ne mozese da go izvade od tamo. go fati za da mu gi isciste usite. toj ima spaseno bezbroj kucinja od uspivanje poradi agresivnost i sl. taka da nikoj ne moze da me ubede deka negovata metoda ne deluva. mozebi na momenti deluva grubo no apsolutno e potrebno da se odvlece vnimanieto pred kuceto da ja napravil gluposta

Photobucket