/Themes/kupimilenik/images/theme/baner.png

Автор Тема: Како да владееме за време на прошетка?  (Прочитано 860 пати)

Отсутен bruno of happy dog house

• Full Member
  • Пораки: 227
    • Погледај го Профилот
Тешко ви е да го контролирате кучето за време на прошетка?Еве ви неколку совети како да владеете со ситуацијата.

1.Отделете време.Ако можете да си дозволите,отделете еден час шетање,ако не - се препорачуваат најмалку 30 минути.

2.Прошетките се во денот.Кучињата се дневни животни,исто како и луѓето.Тоа е природното за овие два вида.

3.Почекајте,додека кучето се смири.Дури не му ставајте каишка,додека кучето не се смири сосема.

4.Излезете први.Не дозволувајте кучето да кидне надвор,додека вратата се отвора.Уште еднаш -почекајте додека кучето се смири целосно.Тогаш можете да излезете,следени од вашето куче.

5.Водете го вие.Осигурајте се дека кучето е зад вас или веднаш до вас за време на прошетката.Тоа никогаш не треба да биде пред вас.

6.Користете краток поводник.Така ќе може да имате поголема контрола врз кучето за време на прошетката.

7.Дозволете на кучето да истражува наоколу.Ако кучето ви се однесува добро и е мирно,може да го наградите ако го ослободите од поводник и го оставите да прошета.Во тоа време може да душка наоколу.

8. Соберете и исфрлете ги нечистотиите по кучето.Бидете совесен и одговорен сопственик.

9.Планирајте додека одите.Кога се прибирате дома,осигурајте се дека газите на сопствената територија пред вашето куче.

10.Не престанувајте да ja владеете ситуацијата и по прошетката.Нека кучето знае што се очекува од него.

11.Дајте му храна и вода.Време е за награди.По прошетката е најдобро време да се нахрани.Некои кучиња преферираат да си одморат пред јадење,но сите кучиња може да се освежат со една свежа вода. Завршување на прошетката со храна,вие давате причина за задоволство на кучето,дека "тоа ја заработило храната и водата.Така и двајцата ќе бидете задоволни во остатокот од денот.

Mараја кери на прошетка,НЕПРАВИЛНО.

Отсутен bruno of happy dog house

• Full Member
  • Пораки: 227
    • Погледај го Профилот
Одг: Како да владееме за време на прошетка?
« Одговори #1 на: 20:03, 01.04.2010 »
Да ви се пофалам,вчера го шетав бруно покасно без ланец,се изненадив колку паметно створение имам.Поминаа три кучиња и воопшто не реагираше иако му ржеа,како да не го занимаше и постојано ме прати со поглед каде се движам.Со едно само се подушија и одма се тргна кога почна да му ржи.Он нема никакви инстинкти за борба и агресивност,просто ме изненади што повеќе им се радуваше на децата што ги сретнавме отколку на неговите браќа.И воопшто не лае кога е надвор.Инаку досега го немам пуштено така слободен на улица,секогаш е на поводник,имам многууу социјализирано куче :-* :-* :-*

Отсутен Nade

• Administrator
  • Hero Member
  • Пораки: 3216
    • Погледај го Профилот
« Одговори #2 на: 20:13, 01.04.2010 »
Кај нас е малце поразлично. Ако шетаме јас, Бојан и Астра и јас ја водам, нема да ме слуша ама ни најмалце, ретки случаеви. Кога ја шетам само јас, како да шетам потполно  друго куче. Не ми прави никакви проблеми, оди на команда, реагира само на мачка, а со други кучиња ако не лаат, реагира протективно, нешто што не го прави кога сме сите тројца заедно. Како и да е, си ја сакам како мое куче!
Labs are kids covered in fur

Отсутен Nena

• Hero Member
  • Пораки: 578
  • Others envy, owners pride
    • Погледај го Профилот
    • Play Full Team labradors
« Одговори #3 на: 17:18, 14.06.2010 »
6.Користете краток поводник.Така ќе може да имате поголема контрола врз кучето за време на прошетката.

Ne se soglasuvam, vo obukata ne se koristat kratki povodnici nikogas, tuku dolgi, od 2 metri pa negore. Koga se uci kuceto na odenje na povodnik i zapoznavanje na okolinata, treba da se pusta na dolg povodnik, moze i 5 metri, za da na toj nacin mu se ogranici dometot na dvizenje. So kratok povodnik, toa ne se postignuva, a bez prethodna obuka, kuceto nema da se dvizi pokraj noga, tuku samo ke vlece na kratok povodnik. Vam ke vi bide blisku kuceto do nogata, ama sepak ke vlece.

Отсутен kejsi

• Newbie
  • *
  • Пораки: 16
    • Погледај го Профилот
« Одговори #4 на: 17:47, 03.11.2010 »
Јас мислам дека мојата пуфка нема да мозам да ја шетам без поводник,многу ми е страв зашто е луда..хаххах

Отсутен Nade

• Administrator
  • Hero Member
  • Пораки: 3216
    • Погледај го Профилот
« Одговори #5 на: 17:52, 03.11.2010 »
Битно е да реагира на командата дојди, да се врати кога е повикана, тоа можеш да го пробаш во заграден простор. Ние никогаш не можеме да предвидиме што ке направат и како ке реагираат нашите миленици, мегутоа потребно е барем делуно да ги "читаме"  :) Тоа значи да си го познаваш кучето  ;)
Labs are kids covered in fur

Отсутен kejsi

• Newbie
  • *
    • Погледај го Профилот
« Одговори #6 на: 18:19, 03.11.2010 »
кејси е многу паметна,ме гледа во очи кога сака или ке направи нешто,ги знае основните команди меѓутоа само дома и во двор,а кога ке шетаме тоа е друга приказна...воопшто не внимава на коли,мислам дека ако ја пустам дека ќе отиде директно во нив..а за мацки несакам да правам муабет...нема сопирање..

Отсутен Hanibal

• Administrator
  • Hero Member
  • Пораки: 1304
    • Погледај го Профилот
« Одговори #7 на: 18:30, 03.11.2010 »
Ако мислите дека ќе залута и ако не доаѓа веднаш на секој повик, не го пуштајте кучето на места дека е опасно за него, покрај патишта, покрај вода, ѓубриште....
Спие !!!

Отсутен kejsi

• Newbie
  • *
    • Погледај го Профилот
« Одговори #8 на: 20:06, 03.11.2010 »
Сега за сега на поводник па здравје кога ке попорасне и стане озбилна ќе шетка без него....

Отсутен Biljana pft

• Newbie
  • *
  • Пораки: 48
    • Погледај го Профилот
    • Play Full Team Labradors
« Одговори #9 на: 22:51, 03.11.2010 »
Zosto bi cekale tolku dolgo za da postignete poslusnost!?

Отсутен kejsi

• Newbie
  • *
    • Погледај го Профилот
« Одговори #10 на: 10:45, 04.11.2010 »
zato sto mislam deka seuste e mala i radoznala,hiperaktivna i nevnimatelna,a i ziveam vo naselba kade sto e malku rizicno da ja pustam bez povodnik kako od soobrakaj taka i od okolnite kucinja....

Отсутен Nena

• Hero Member
    • Погледај го Профилот
« Одговори #11 на: 15:30, 05.11.2010 »
Мислам дека Билјана сакаше да каже друго - не зошто ке чекате да порасне па да ја шетате без поводник, туку зошто дури тогаш би почнале да ја учите.
Би требало додека е многу мала да ја научите на движење, време е сега да почнете по малку со основните работи. Кога ке порасне кејси и ке се воозбили, нема да знае сама од себе да избегнува коли и слично.

Отсутен kukle

• Newbie
  • *
  • Пораки: 12
    • Погледај го Профилот
« Одговори #12 на: 02:41, 31.12.2010 »
zdr moze li nekoj sovet kako da se naucime da ne se plasi od drugi kucinja i narocito od vozila dodeka se setame lejdi e mala ne celi 3 meseci no poleka pocnuvame da se ucime na prosetki i socijalizacija voopsto|

Gi sakam site kucinja no ja obozavam mojata bernardinka Lejdi

Отсутен Nena

• Hero Member
    • Погледај го Профилот
« Одговори #13 на: 14:39, 31.12.2010 »
Зарем се плаши од други луѓе?

Отсутен kukle

• Newbie
  • *
  • Пораки: 12
    • Погледај го Профилот
« Одговори #14 на: 03:16, 01.01.2011 »
ne ne se plasi od drugi luge naprotiv radosno skoko saka da gricka si igra so site no od vozila ima strav i drugi kucinja narocito ako laat zastanuva vo mesto i ne saka da prodolzi taka bese bar na prvite nekolku prosetki pa imavme karantin od 15 dena zaradi revakcinata pa sega ke vidime pozz i srekna nova mnogu uspesi vo sekoe pole od zivotot :-*
Gi sakam site kucinja no ja obozavam mojata bernardinka Lejdi

Photobucket