/Themes/kupimilenik/images/theme/baner.png

Автор Тема: Како ги губиме милениците?  (Прочитано 448 пати)

Отсутен bruno of happy dog house

• Full Member
  • Пораки: 227
    • Погледај го Профилот
Како ги губиме милениците?
« на: 21:32, 20.03.2010 »
Често гледам огласи со содржина “изгубено е ...во тој и тој дел на градот...“.
Се прашувам,зошто јас не го загубам моето куче?На што според вас се должи феноменот на ЗАГУБЕНИ КУЧИЊА.
Ајде да ги ставиме настрана проблемите со кражби,дали неодговорноста ве асоцира на нешто?Често ми се случило да видам газди кои слободно ги пуштаат со часови милениците да се “раздвижат“,додека пијат кафе во некоја локална кафетерија или просто разговараат занесено во парк....
И кога после часови се свестат што заборавиле почнува едно довикување,една потрага,едно карање на кучето зошто премногу се одалечило...има раси како хаските и самоједите,од мое лично истражување овие кучиња доколку не им се обраќа доволно внимание знаат сами да забегаат во непознат правец...Пример,сопственик на самоед се замуабетува во парк со познат пријател,додека кучето е пуштено наоколу,разговорот е интересен...за само неколку минути ни трага ни глас од кучето....
Тука се провлекува и друго прашање,колку добро ги познаваме милениците.Имам видено луѓе кои шетаат така дресирани кучиња што се за восхит.Кучето никогаш не се одалечува на 15 метри од газдата макар пуштено слободно,го следи сопственикот со поглед...едноставно,степенот на социјализација е толку висок што тоа и без поводник не претставува никаква закана за блиската околина.

До кога ќе гледаме огласи во така малата држава и територија на загубени кучиња и какви се предпазни мерки да превземеме како превенција?

Отсутен Nastasja

• Sr. Member
  • Пораки: 320
  • English cocker spaniel ..Prince Charles
    • Погледај го Профилот
Одг: Како ги губиме милениците?
« Одговори #1 на: 13:21, 10.04.2010 »
Според моето мислење ..кучињата се губат бидејќи бараат партнер,,или пак некој ги краде. =/
Charles-prince of dogs ! ^^
English Cocker Spaniels are the most joyful friends you ever had!

Anima Activist ( association for protection all animals) : http://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/Animal-Activist/11515471

• Full Member
    • Погледај го Профилот
« Одговори #2 на: 23:32, 10.04.2010 »
Ne,ne se e od nevnimanie na tie sto gi cuvaat,setanje bez povodnik na prvo mesto.

Отсутен voren

• Full Member
  • Пораки: 131
    • Погледај го Профилот
« Одговори #3 на: 13:10, 10.05.2010 »
Jas kade i da go pustam King on nikogas nema da izbega od mene nikogas ne sum go dresiral za takvo nesto ama ako ja ne sum mu na vidik go fakja panika mora da e do mene,i drugo kuce da ima da si igraat jas ako trgnam da si idam on odma po mene nikogas ne sum go brkal samo ke si trgnam i on odma po mene da ne mu izbegam :) vo mojov slucaj on se plasi jas da ne mu izbegam ne on na mene  ;D

• Full Member
    • Погледај го Профилот
« Одговори #4 на: 13:51, 10.05.2010 »
E ama da se site kako tebe ;Dne e do kuceto i dresurata,dodeka raste si uci samo od sebe,kucinjata begaat od gazdi so koi im e dosadno i ne ostvarile dlaboka vrska povrzuvanje,ja nema doverbata i ne se razbiraat...jas se cudam kolku Bruno me razbira so gestovi bez zbor da kazam.Bas vcera bevme na rucek vo eden restoran so park,go pustiv slobodno i go posmatrav isto me sledi celo vreme kade sedam,se proseta malku bez da dosagja na gostite vo prakot i se vratisi legna pod stolceto kaj mene.Milenik za primer isto kako tvoj King Kong ;D ;) :-*

Отсутен Nade

• Administrator
  • Hero Member
  • Пораки: 3216
    • Погледај го Профилот
« Одговори #5 на: 14:08, 10.05.2010 »
не знам дали е до тоа да им е досадно, на Астра никогаш не и е досадно со нас, бидејки постојано си игра со нас, но на прошетка ако е пуштена може да и се случи да залута, особено ако види нешто што се движи, па тогаш почнува интересното.. ние трчаме по неа. Но Астра секогаш прати каде сме и знае да закасне но секогаш се врака по нас.
Labs are kids covered in fur

Отсутен voren

• Full Member
  • Пораки: 131
    • Погледај го Профилот
« Одговори #6 на: 15:28, 10.05.2010 »
Neznam dali e do kuceto ili do sopstvenicite ama King e super so site doma so site si igra saka da se gali ama mene me gleda drugse mene najmnogu me slusa i sto e najcudno so nikoj nesaka da se seta osven so mene sto na momenti me nervira zaso nekogas ne mi e do setanje  ;D ke saka na primer bratmi da go proseta ke izleze do vrata i kako magare na most ne mrda se tegne nakaj mene ili ako se seta so mene i na drugar nekoj ako mu go dadam lanecot odma se buntuva se tegne nesaka da seta a nikogas ne sum go dresiral takvo nesto.I uste od vremeto eden star kuckar mi ima kazano nikogas da ne go brkam kuceto ako se odaleci od mene malce nego da mu viknam samo i da prodolzam vo kontra nasoka zasto kucinjata sve svakjaat na igra ako go brkas ke bega ako begas ke te brka...........

Photobucket