/Themes/kupimilenik/images/theme/baner.png

Автор Тема: Болви и Крлежи !!!  (Прочитано 2131 пати)

Отсутен Stekso

• Administrator
  • Hero Member
  • Пораки: 972
    • Погледај го Профилот
Болви и Крлежи !!!
« на: 03:07, 30.03.2010 »
  Упс , болна тема , поготово пролетно време и појавата на болвите и крлежите .....

Знаеме дека сега во овие месеци Март Април и Мај и највеќе ги има,дали што и самата клима е влажна или овие месеци ги напаѓаат нашите миленици.
Како да се справиме....некој велат да ѓи пуштајте милениците во трева да си играат- зарем е можно тоа ......некој велат нека нема допири со други кучиња-како може да не ги пужтаме па како ќе се истрчаат  ;) ;) ;) претерав....
Какви се Вашите искуства, постојат повеќе типови на заштити ....еве да наброиме неколку ........
- ФронтЛине - ампули ( за кој знаеме дека и квалитетот е да се набави од надвор а не од кај нас - за ова може и да подебатираме)
- Неопитроид( прашок за болви)
-Каишки со мирис против болви ( околувратник) - вакви сум гледам и на Трикси и на Канина
-Нови линии на нешто слично како Франтлине....

Ајде да продебатираме....какви се Вашите искуства со оваа проблематика и како Вие се справувате .....
WwW.KuPiMiLeNiK.Mk   - Sajt i Forum Za Domasni Milenicinja

Отсутен Eli-Nani-Tea

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Пораки: 1114
    • Погледај го Профилот
Одг: Болви и Крлежи !!!
« Одговори #1 на: 12:03, 30.03.2010 »
Ние користевме фронт лајн и не сме баш многу задоволни,затоа годинава размислуваме за скалибур орлица која треба денес утре да ни пристигне.

Отсутен bruno of happy dog house

• Full Member
  • Пораки: 227
    • Погледај го Профилот
« Одговори #2 на: 14:36, 30.03.2010 »
Ели преку кој ја нарачавте?
Јас за нас да си кажам,на огрлица сме и тоа ТРИКСИ,нешто најдобро досега.Сме пробале и ампули ама брзо губат на дејство дека често се бањаме,вака ја симнувам кога го бањам,сушам и пак ставам :-*

Отсутен Hanibal

• Administrator
  • Hero Member
  • Пораки: 1304
    • Погледај го Профилот
« Одговори #3 на: 16:41, 30.03.2010 »
Јас мислам дека ампулите се најдобра опција, доколку не го бањате вашето куче во тој период, а каишките доколку го бањате па да ги тргате.
Спие !!!

Отсутен Stekso

• Administrator
  • Hero Member
    • Погледај го Профилот
« Одговори #4 на: 16:49, 30.03.2010 »
Фронтлине е добар и за тоа читав и на странски форуми и страни на нет ама овој кај нас јас не сум задоволен ич!!! Бокито имаше лани  не поминаа две недела пак фати крлежи па моравме друга опција да бараме.......
Ајде малку да подебатираме за да сепак овие постови и се корисни за сите останати нови членови и нови сопственици,како да одбереме заштита за оваа проблематија,кога е најдобро да се стаи фронтлине нешто друго или каишка,кој период и од која возраст???

Отсутен Eli-Nani-Tea

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Пораки: 1114
    • Погледај го Профилот
« Одговори #5 на: 18:08, 30.03.2010 »
Ели преку кој ја нарачавте?
Преку другар на брат ми кој има продавница за автоделови па постојано оди за Грција

• Full Member
    • Погледај го Профилот
« Одговори #6 на: 20:16, 01.04.2010 »
Фронтлине е добар и за тоа читав и на странски форуми и страни на нет ама овој кај нас јас не сум задоволен ич!!! Бокито имаше лани  не поминаа две недела пак фати крлежи па моравме друга опција да бараме.......
Ајде малку да подебатираме за да сепак овие постови и се корисни за сите останати нови членови и нови сопственици,како да одбереме заштита за оваа проблематија,кога е најдобро да се стаи фронтлине нешто друго или каишка,кој период и од која возраст???

Се е ОК,ама додека не пробаш нешто нема ни да знаеш.Јас по пат на логика дојдов до заклучок дека треба каишка против болви отколку ампула.Еднаш не помина ни недела откако му ја ставив ампула,кога гледам кај опашката во коренот црно :-*абе ми се згади,а немав на лагер ништо дома,ни неопетроид ни па друга ампула.Одма го пропуштив во еден леген во када и почекав да се задушат и испливаа,па го избањав и наредното ден веќе ми донесоа каишка,која верувале или не,уште ја користам иако на неа пиша 5 мес гарнација,поминаа 9  :-* :-* :-*И да само кога го бањам му ја тргам,неколку пати ја имам и намокрено,ама дека нема ден да не се галиме,познавам и гледам дека ништо нема,тоа и при допир гнидите и изметот од болвите се приметува.Плус сега повеќе сме надвор на мочкање,ја користам и како огрлица за поводник,само го прикачувам на неа и не губам време да му ја местам таа оригиналната :-* :-*
Кој разбра нешто,разбра,кој не здравје. :-*

Отсутен NRGMKD

• Newbie
  • *
  • Пораки: 47
    • Погледај го Профилот
« Одговори #7 на: 02:46, 03.04.2010 »
A najdobra kombinacija kaiska plus ampula.. dvojno dejstvo...  ;D
Duri i mravkite ke izbegaat od dvorot.... :)
Inaku neopitroidot ne gi ubiva bolvite tuku samo gi zasemetuva i tie baraat spas begajki od teloto na domakjinot...

Отсутен Stekso

• Administrator
  • Hero Member
    • Погледај го Профилот
« Одговори #8 на: 04:00, 03.04.2010 »
И јас сум го приметил тоа Коста по моето маче,го напрашив со Неопитроид и гледам дека не умираат болвите него само ги зашеметува прашокот и бегаат....но тоа не е решение....што се друго можеме да ставиме и да ги заштитиме кучињата од болви и крлежи!?

Отсутен NRGMKD

• Newbie
  • *
  • Пораки: 47
    • Погледај го Профилот
« Одговори #9 на: 21:26, 04.04.2010 »
Jas kaj Tea pred nekoj den primetiv bolva (kuce ne e kuce, ako nema barem edna bolva), vednas ja izbanjav temelno so sampon protiv bolvi i krlezi.. otkako se isusi ubavo (4-5 saati) ja naprasiv so neopitroid, boksot i legloto. Sledniot den otidov kaj veterinarkata, stavivme Frontline large breed (40-60 kg), i stavivme kaiska od Trixie. Denes ja pregleduvav i cista e kako staklo...
Mislam deka sum raat za narednite 2-3 meseci, posle toa ke stavime nova kaiska i pomala dozicka od Frontline-to, kolku da ja dodrzi celo leto...

Drugo care ne gledam...

Отсутен Hanibal

• Administrator
  • Hero Member
  • Пораки: 1304
    • Погледај го Профилот
« Одговори #10 на: 22:54, 12.04.2010 »
Нео-питроид е прашок кој ги убива болвите и крлежите, ама не е за заштита од нив за понатаму, затоа прво со неопитроид, па потоа околу боксот, дворот и насекаде, па капење, па ампула или каишка. Ама и ампулите и каишките не штитат којзнае колку, штитат од инвазија на болви и крлежи, ама па без нив ич не бива. Инаку и по третман со ампула и каишка можат да се закачат крлежи и болви но по некое време би требало да паднат  ;D
Спие !!!

• Full Member
    • Погледај го Профилот
« Одговори #11 на: 01:34, 13.04.2010 »
Samo akiska za kucinja sto se banjaat mnogu cesto ;)

Отсутен Nade

• Administrator
  • Hero Member
  • Пораки: 3216
    • Погледај го Профилот
« Одговори #12 на: 08:05, 13.04.2010 »
Ти го бањаш Бруно дома, и нормално ја тргаш каишката, а што е со овие поголемките што сакаат да се брцкат во река ;D. Секогаш не можеш да ја испазиш дека нема да отиде во реката, а од постојано брцкање во вода каишката се расипува.  :)
Labs are kids covered in fur

Отсутен pulasski

• Full Member
  • Пораки: 207
    • Погледај го Профилот
    • "Vardar Wolf"German Shepherd Dog Kennel
« Одговори #13 на: 09:59, 13.04.2010 »
Jas kaj Tea pred nekoj den primetiv bolva (kuce ne e kuce, ako nema barem edna bolva), vednas ja izbanjav temelno so sampon protiv bolvi i krlezi.. otkako se isusi ubavo (4-5 saati) ja naprasiv so neopitroid, boksot i legloto. Sledniot den otidov kaj veterinarkata, stavivme Frontline large breed (40-60 kg), i stavivme kaiska od Trixie. Denes ja pregleduvav i cista e kako staklo...
Mislam deka sum raat za narednite 2-3 meseci, posle toa ke stavime nova kaiska i pomala dozicka od Frontline-to, kolku da ja dodrzi celo leto...

Drugo care ne gledam...

Koga se stava ampulata pozelno e da se pripazi kuceto da ne se namokri tri dena pred i tri dena posle stavanjeto na ampulata.

knight

• Гостин
« Одговори #14 на: 20:33, 13.04.2010 »
Jas mislam deka ampulite se najdobra zastita!!!!!!!!!!!!

Photobucket