/Themes/kupimilenik/images/theme/baner.png

Автор Тема: Кане Корсо- Cane Corso (FCI-Standard N° 343 / 06. 06. 2007/ GB) 5 ДЕЛ  (Прочитано 12333 пати)

Отсутен Viktor_AB

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Пораки: 1034
    • Погледај го Профилот
Nade normalno deka za da se izvadi maksimumot od edno kuce pokraj genetikata potrebna e i rabota, pravilna ishrana i srekja :) Ama nikako vo takov soodnos kako sto si napisala ti, povekje bi rekol deka e obratno, 90% genetika i 10% rabota. Kostur, glava, zabalo, boja na oko, losa agluvanost, boja... pa eve i se da e vizicki besprekorno  kuceto moze da bide plaslivo ili agresivno i karakterot e genetika:) moze trebase da nabrojam sto moze da se koregira so rabota, mnogu e pokratok spisokot :)

American Bulldog Macedonia

Отсутен adzo

• Hero Member
  • Пораки: 1046
    • Погледај го Профилот

E Miki Miki toa ti e. ;) ovde sesto ke procitas i naucis ;)

Отсутен Eli-Nani-Tea

• Global Moderator
  • Hero Member
  • Пораки: 1114
    • Погледај го Профилот
Не е во ред Зелен да се однесуваш вака ....Малик е нов во расата и сака да учи , детето знае да гледа и јас не се сомневам дека ќе биде одличен одгледувач но сепак не е во ред ти како посикусен како што се нарекуваш да му се однесуваш на тој начин.
Можеби имаш искуство , успеси и тоа никој не го негира но начинот на кој се однесуваш воопшто не е професионален и не му припаѓа на некој искусен одгледувач, мислам не ти доликува.
Сите знаеме што е одгледувач , знаеме кој како зашто и на кој начин ги чува кучуњата, државава наша за жал е малечка па така се се дознава, место да бидеме сплотени и да не се гледаме како конплодилоенција а ние се убиваме со муабети , рекла - кажала , правиме лошо едни на други и слично , не е во ред, бугарите нека бидат пример за оваа раса и тоа како функционира тој нивни клуб таму а кај нас, секој нов љубеник во оваа раса од кога ќе раслиста по форумиве , јасно му е колку е саат и какви се луѓе псотојат.
Ова е мое мислење , не би сакал да се карам со некој но читајки ве вас имав потреба да го напишам ова !
Da si ziv i zdrav Stekso uste 100 godini

Отсутен adzo

• Hero Member
    • Погледај го Профилот

Jas definitivno rabotam i doduse srabotuvam po malku a se so cel da gi pobedam Bos SM, Gvido i site extra kucinja :)
Stvarno ne znam kon kakvi pobedi bi se stremel ovde :-[ normalno koga i ovde ke ima top cc ke se trudam da napravam nesto podobro ( mislam deka toa e celta na site nas )

jas param vo dvor ( zadolzitelno  ) zosto koga jas parev so Dok SM pred skoro 2 i pol godini nikomu nisto a sega romani se pisuvaat za parenja nadvor ::)

eva pak nekoja slikicka od moite kucenca bez razlioka sto skoro nikoj ne gi  komentira ( osven Eli,Denko ) a bas bi sakal komentari kakvi i da  se :) samo ne komentari od tipot ( ubavo mu bilo imeto )
Se spomnuvaat legla najdobri najlosi vakvi ili onakvi pa bas bi sakal da cujam ovaa kombinacija kade bi ja svrstale bez razlika sto e dvorsko parenje a dokolku toa e hendikep sledniot pat ke param na ulica ili vo Skolski dvor pa ako treba i na zeleznicka samo legloto da mi bide okvalifikuvano kako solidna bar :)

sega ve pozdravuvam site :)

Отсутен adzo

• Hero Member
    • Погледај го Профилот

Ako nesto znaci DC ja parevme vo garaza :)

Отсутен DiviMkdHouse

• Full Member
  • Пораки: 236
    • Погледај го Профилот

Jas definitivno rabotam i doduse srabotuvam po malku a se so cel da gi pobedam Bos SM, Gvido i site extra kucinja :)
Stvarno ne znam kon kakvi pobedi bi se stremel ovde :-[ normalno koga i ovde ke ima top cc ke se trudam da napravam nesto podobro ( mislam deka toa e celta na site nas )

jas param vo dvor ( zadolzitelno  ) zosto koga jas parev so Dok SM pred skoro 2 i pol godini nikomu nisto a sega romani se pisuvaat za parenja nadvor ::)

http://farm8.staticflickr.com/7171/6770757655_45d399886f_z.jpg
http://farm8.staticflickr.com/7019/6620515091_c589514ae2_z.jpg
http://farm8.staticflickr.com/7160/6613140159_987930c78d_z.jpg

eva pak nekoja slikicka od moite kucenca bez razlioka sto skoro nikoj ne gi  komentira ( osven Eli,Denko ) a bas bi sakal komentari kakvi i da  se :) samo ne komentari od tipot ( ubavo mu bilo imeto )
Se spomnuvaat legla najdobri najlosi vakvi ili onakvi pa bas bi sakal da cujam ovaa kombinacija kade bi ja svrstale bez razlika sto e dvorsko parenje a dokolku toa e hendikep sledniot pat ke param na ulica ili vo Skolski dvor pa ako treba i na zeleznicka samo legloto da mi bide okvalifikuvano kako solidna bar :)

sega ve pozdravuvam site :)

abe adjence citam i si se smeam deka ke si gi pobedel dok i boss sm barem hehehe koga ke bide toa utre :))a za tie pobedi treba da odis i po izlozbi a ne samo pred dvor slikanje i pak vo boksovi ajde pocni na izlozbi i ke vidime kakvi primeroci imas,a i toa sto vikas dvorsko pareje si e dvrso meraci   ;D ;D ;D pozdrav do site
« Последно менување: 17:37, 27.01.2012 Nade »

Отсутен DiviMkdHouse

• Full Member
  • Пораки: 236
    • Погледај го Профилот
za dok malce tesko da ke go pobedis mn.e dolg patot do brazil  8),a boss i toa tesko za pobeda abe adjence heheh interesen post si stavil samo za smeenje ;)

Отсутен MIKI

• Newbie
  • *
  • Пораки: 17
    • Погледај го Профилот
Mene licno mi se dopagjaat kucinjava, sudejki spored slikive mislam deka retko se srekjavaat cane corsa bar kaj nas koi se tolku dobro agluvani, istoto kje go kazam i za grbnata linija, jak kostur i sto e najbitno deluvaat mnogu kompaktno kako celina. A ako se tocni muabetive sto se prepukuvate po forumov koj kako gi cuva kucinjata garant ne e nesto mnogu raboteno so niv( bez navreda).Znaci Nade eve cist primer za muabetot sto go pravevme pogore :)e so ovie kucinja ima poenta da se raboti, da se sredat nekoi finesi.
Komentarite mi se striktno bazirani na ovie 3 sliki, vo zivo gi nemam videno kucinjata,ne gi kometirav glavite bidejki ne se mi se  gledaat ubavo na slikive. Ova e moe mislenje, pozdrav do site.

Отсутен Nade

• Administrator
  • Hero Member
  • Пораки: 3216
    • Погледај го Профилот
Osnovna pravila uzgoja
Nikada ne treba spajati jedinke koje imaju iste mane. Pas i kuja sa istom manom, bilo eksterijernom, u naravi ili radu, u najvećem broju slučajeva prenose je na potomstvo, tako da je kod nekih potomaka primetna, dok je kod drugih prikrivena, ali se prenosi na nove generacije.
---------------
Mane se ne mogu ispravljati suprotnom osobinom, već isključivo odlikama opisanim u standardu. Ovo jednostavno pravilo, paradoksalno, mnogim odgajivačima nije jasno. Većina shvata da se, recimo, podgriz ne ispravlja predgrizom da bi se dobilo makazasto zubalo, ni entropium ektropiumom. Ipak, kada je reč o drugim osobinama, kao što je visina, veliki broj odgajivača za svoju izrazito nisku kuju traži psa na gornjoj granici standarda, umesto na „zlatnoj" sredini, sa genetski učvršćenom standardnom visinom. Ukrštanje izrazito niskih.i visokih jedinki, kroz određen broj generacija, može dovesti do ekstrema, jer je jedan deo potomstva nizak na majku, a drugi visok na oca. U krajnjoj liniji, dolazi do nekoliko visinskih varijeteta, kao što je slučaj sa patuljastim, srednjim i veiikim šnaucerima.
---------------
Štene se prvo rađa na papiru. Promišljen uzgoj podrazumeva poznavanje predaka i prosto pravilo da se na osnovu obilja informacija koje pruža rodovnik, za priplod radije koristi pas koji ima manje titula, ali potiče od kvalitetnih predaka, nego onaj ovenčan mnogim šampionskim zvanjima, koji je potomak prosečnih predaka. Takvi, „iznenadni" šampioni, sa inače prosečnim rodovnikom, uglavnom u uzgoju donose razočaranja, budući da ne prenose svoje osobine na potomstvo.
---------------
Priroda se ne može prevariti dostignućima veterine. Svaka intervencija koja je obavljena da bi sakrila diskvalifikacionu manu, mada na izložbama prolazi nezapažena, vraća se u uzgoju kao bumerang. Dobar primer je kriptorhidija, odnosno testisi koji se ne spuštaju na svoje mesto, što predstavlja diskvalifikacionu manu kod svih rasa. pasa. U nekim slučajevima, može se ispraviti hormonskom terapijom ili operacijom, ali takvi psi prenose je na potomstvo - kod dela potomaka se pojavljuje, a deo je prenosi dalje.
---------------
Radni pas pronalazi se na ispitu urođenih osobina. Nasleđuju se samo predispozicije za rad, a ne znanje stečeno tokom obuke. Stara je istina da vešt radni kinolog uspeva na ispitima izvući sjajne rezultate i od prosečnog ili lošeg psa, dok neiskusni i neuki vlasnici mogu upropastiti pse sa najboljim radnim osobinama.
---------------
Treba biti oprezan sa inbreed-om. Ako se pogledaju rodovnici najuspešnijih svetskih pasa, jasno je da je inbreed metod koji donosi uspeh, ali samo kod iskusnih i obrazovanih odgajivača. Pas na kojeg se radi inbreed ne samo da ne sme imati mane, već mora biti provereno da nije prenosilac. U suprotnom, mane će samo biti učvršćene i pojačane. Zato kod odgajivača koji nemaju dovoljno znanja i iskustva, čak i blagi inbreed (tri do četiri slobodne generacije) donosi samo gorka razočaranja.
---------------
Ne plašite se starih, ali budite oprezni sa mladim psima. Ovaj princip, koji se u gajenju konja već tri stoleća uspešno koristi, kinologija često ignoriše. Kod starijih priplodnjaka, već su proverene i prva i druga generacija i zna se kakve predispozicije ima potomstvo. Mlade pse treba oprezno koristiti u uzgoju negde do pete godine, dok se ne pokaže šta prenose na potomke.
---------------
Ako je u leglu jedno izuzetno štene - odlično; dva - sjajno; tri - idealno. Odgajivači često žele da pronađu „partnera" s kojim će njihov pas ili kuja dati šampionsko leglo. Taj epitet je čest i u malim oglasima kod nas. Kada bi iz svih tih šampionskih legala zaista izrasli šampioni, naša kinologija bila bi najmoćnija na svetu. Cilj uzgoja je da potomstvo bude bolje ili bar istog kvaliteta kao roditelji. Zato se smatra da tri izuzetna šteneta u prosečnom leglu od šest znače da je kombinacija roditelja idealna i da je treba ponoviti.
---------------
Dobar genotip nije garancija dobrog fenotipa. Jednostavnije rečeno, fenotip je ono što se vidi na psu, kao posledica nasleđenih osobina i uslova u kojima se razvijao. Genotip je matrica koju je nasledio od roditelja, ali te osobine iskazuju se u zavisnosti od uslova gajenja psa. Dobar primer je displazija kuka, koja se kod pasa koji su je nasledili, ukoliko su držani, hranjeni, negovani i opterećivani na adekvatan način, ispoljava u znatno manjem stepenu.
---------------
Pas nije kriv za promašaje u uzgoju. Svaki od vrhunskih svetskih odgajivača može satima pričati kako o svojim uspesima, tako i o promašajima. I uz veliko znanje i poštovanje ovih jednostavnih "zapovesti", priroda ume da se poigra, ili se odjednom pojavljuje neka recesivna nasledna mana koja je generacijama bila prikrivena. Primer je, recimo, šareni čau čau (diskvalifikaciona mana), savršen po svemu osim boje, oštenjen u poznatoj engleskoj odgajivačnici, od roditelja koji ni pre ni posle njega nisu dali ništa drugo do jednobojno potomstvo.

превземено од BK Forum

па што мислите?
Labs are kids covered in fur

Gazi Baba Volcanoes

• Гостин
За ова несакам да дискутирам, само ке се надоврзам на Малик...во право си, барем во мојата раса врвните одгледувачи годишно имаат 1-2 легла од кои скоро сите кучиња остануваат кај нив или одат во двојно сопствеништво кај други врвни одгледувачи, да купиш куче од нив особено без препораки и како почетник е можно, меѓутоа многу,многу тешко и дооооста скапо.

Sega mene me cepkas,a ''kozo'' ? ;D

Gazi Baba Volcanoes

• Гостин
Zelen osven baron i alaska(koi kolku sto znam se vo sopstvenost na vlatko) Se izlozuvani?

Sto tituli ima Hera GHB ? Iralgonuma ? Mina ? Tigra ?

Vakvi prasanja mozat da postavuvaat luge koi sto idat na izlozbi. Koj si ti?

-Ti na koja izlozba si bil?
-Na koja izlozba si ja vodel tvojata kucka (licno)?
-kolku legla imas izvadeno ti?

Отсутен Nade

• Administrator
  • Hero Member
  • Пораки: 3216
    • Погледај го Профилот
Како мислиш те чепкам? Не сум те споменала, и напишав во мојата раса... "Козо" ме вика само Ели  :)
Labs are kids covered in fur

Gazi Baba Volcanoes

• Гостин
Не е во ред Зелен да се однесуваш вака ....Малик е нов во расата и сака да учи , детето знае да гледа и јас не се сомневам дека ќе биде одличен одгледувач но сепак не е во ред ти како посикусен како што се нарекуваш да му се однесуваш на тој начин.
Можеби имаш искуство , успеси и тоа никој не го негира но начинот на кој се однесуваш воопшто не е професионален и не му припаѓа на некој искусен одгледувач, мислам не ти доликува.
Сите знаеме што е одгледувач , знаеме кој како зашто и на кој начин ги чува кучуњата, државава наша за жал е малечка па така се се дознава, место да бидеме сплотени и да не се гледаме како конплодилоенција а ние се убиваме со муабети , рекла - кажала , правиме лошо едни на други и слично , не е во ред, бугарите нека бидат пример за оваа раса и тоа како функционира тој нивни клуб таму а кај нас, секој нов љубеник во оваа раса од кога ќе раслиста по форумиве , јасно му е колку е саат и какви се луѓе псотојат.
Ова е мое мислење , не би сакал да се карам со некој но читајки ве вас имав потреба да го напишам ова !

Ti sedi si na strana i nemoj da............mnogu.

Opomena pred baniranje slednata navreda e baniranje od 7 dena
« Последно менување: 23:15, 27.01.2012 Admin »

Gazi Baba Volcanoes

• Гостин
Како мислиш те чепкам? Не сум те споменала, и напишав во мојата раса... "Козо" ме вика само Ели  :)

Neznaes da citas megju redovi,''KOZO''  ;D ;)

Отсутен malik

• Hero Member
  • Пораки: 576
    • Погледај го Профилот
Zelen osven baron i alaska(koi kolku sto znam se vo sopstvenost na vlatko) Se izlozuvani?

Sto tituli ima Hera GHB ? Iralgonuma ? Mina ? Tigra ?

Vakvi prasanja mozat da postavuvaat luge koi sto idat na izlozbi. Koj si ti?

-Ti na koja izlozba si bil?
-Na koja izlozba si ja vodel tvojata kucka (licno)?
-kolku legla imas izvadeno ti?

Druze ne ti se mesam vo temata na sharplaninci ne se meshaj ni ti. neznam sto e rabotava sto samo za mene se fakas... Sum bil na edna izlozba na CACIB Skopje I kuckata osvoi VP1 Puppy BIS III.

Photobucket